Henri Hess | direct, ongecompliceerd, met een schitterend palet

Henri Hess

Clown
rechtsonder gesigneerd
olieverf op paneel
90 x 70 cm
 
prijs: € 1.750
contact: T +31 (0)43 325 8014 / M +31 (0)655 105 734

 

Henri Hess

Tulpen
rechtsonder gesigneerd
olieverf op doek
100 x 120 cm
 
prijs: € 2.450
contact: T +31 (0)43 325 8014 / M +31 (0)655 105 734

 

NL | * 1950
 
Henri Hess is op 15 oktober 1950 te Eindhoven geboren. Zeer jong openbaart zijn tekentalent zich al.
 
Toch leert hij als jongeling voor timmerman en wordt ook werkzaam in dit beroep. In zijn vrije tijd studeert hij vanaf 1967 zo’n 10 jaar cursussen modeltekenen en schilderen bij de stichting Kunstzinnige Vormgeving Eindhoven bij Peter ‘t Hoen en Jan Kuhr. Hij komt zo in kontact met andere schilders zoals Louis Ector en Frans Manders. Gezamenlijk trekken ze er veel op uit om het Brabantse land te schilderen, maar maken ook reizen door Frankrijk, o.a. naar Auvers-sur-Oise en Honfleur.In 1976 maakt hij van zijn garage een kunstatelier en gaat ook exposeren in de regio. Vanaf 1983 legt hij zich, bij gebrek aan werk in zijn beroep, geheel toe op het schilderen. Henri trekt er veelvuldig op uit. Zwervend tussen boerderijen en langs de oevers van de Dommel, met uitzichten op houtwallen en verre einders, maakt hij schetsen of schildert hij ter plaatse wat hem inspireert. Zijn schilderstijl is zwaar, maar altijd uitgevoerd in diepe tonen en kleurnuances; bijzonder is het contrast tussen licht en donker. Zijn schilderijen stralen een sfeer van geborgenheid uit, die zijn oorsprong vindt in de rust van de natuur. Indrukwekkend zijn de zomerse en herfstachtige landschappen in specifieke aardkleuren. Dorpsgezichten, markttaferelen en sommige stillevens hebben de weemoedige sfeer en stemming die Hess zo eigen is. Uit zijn werk spreekt een liefde voor de streek waar hij woont. In zijn schilderijen waarin Hess zich beperkt tot het weergeven van de impressie, is hij op zijn best. Soms zet hij één verflaag over de andere heen en creëert zo een ongekende dieptewerking. Wie het werk van Henri Hess kent zal versteld staan van de ontwikkeling, die deze veelbelovende kunstenaar de laatste jaren heeft doorgemaakt. Zijn donkere, sombere palet heeft plaats gemaakt voor een overvloed van frisse en vrolijke kleuren, die doen denken aan de Franse impressionisten. Ook de techniek is veranderd; het paletmes is ondergeschikt geworden aan het penseel. Op meesterlijke wijze weet Hess het licht in zijn doeken te vangen. De waarneembaarheid is steeds herkenbaar, maar tegelijk kan het zoeken naar abstractere vormen niet worden ontkend.
 
Hij is een gepassioneerd kunstenaar. Zijn werken zijn direct, ongecompliceerd, met een schitterend palet. De variatie is zeer groot: landschappen van onder meer de Provence, stillevens, havengezichten van bijvoorbeeld Honfleur, beesten als koeien, kippen en mussen, gewone mensen naar zijn bewondering voor Vincent van Gogh, vijvers, bloemen en nog veel meer. De stijl van Henri Hess is direct, ongecompliceerd en veelkleurig. In zijn doeken is zijn arbeidsvreugde terug te vinden.
 
Zijn talent is in de jaren alleen maar gegroeid, hij heeft veel geëxposeerd in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en de Verenigde Staten, in diverse musea en zijn naam is inmiddels gevestigd.
 
contact: T +31 655 105 734 / info@galerie043.nl